Logo
  • Početna
  • Dobrodošli
  • Novosti
  • O nama
  • Usluge
  • Edukacija
  • Donacije
  • Kontakt
  • Galerija

Browsing Category 3. Biljna ulja

ADM

Nar – brza regeneracija i pomlađivanje kože lica

Nedjelja, 17. Listopad 2010. · aniasdemoras

0

Šipak, mogranj, nar (lat. Punica granatum) grm je ili drvo koje uspijeva u krajevima s toplijom klimom, a spada u grupu starih biljaka koje su se još i u davna vremena uzgajala. Porijeklom je iz predjela stare Perzije, obronaka Himalaja i Indije, a još u stara vremena njegovo uzgajanje proširilo se i na područje Mediterana. Također se smatra da je nar jedna od prvih kultiviranih voćaka zajedno sa maslinom, grožđem, smokvom i datuljom (4000. do 3000. g pr. Kr.). Suhi plodovi nara pronađeni su u grobovima iz brončanog doba, kao i u grobnici egipatskog faraona Tutankamona.

Nar je imao važnu ulogu u egipatskoj mitologiji, te se i danas najveći uzgajivači nara nalaze u Egiptu, Kini, Pakistanu, Bangladešu, Indiji… Plod je žućkasto-crvene boje veličine jabuke , a unutar ploda se nalaze jestive, slatke i sočne sjemenke. Sazrijeva početkom jeseni, a dostupan je od rujna do siječnja.

Nar je stoljećima predstavljao simbol zdravlja, plodnosti i ponovnog rođenja, vječni život i nadu, bio je sastavni dio obreda i rituala kod mnogih naroda te imao mistična iscjeliteljska svojstva, ali i praktičnu primjenu kao boja ili ukras (svoje mjesto nalazi i u nekim umjetničkim djelima).

Prosječna energetska vrijednost 100 g nara je 310 kJ (74 kcal). Bogat je izvor kalija, a sadrži i magnezij, fosfor, kalcij, željezo, bakar. Od vitamina sadrži karotenoide, nešto vitamina skupine B i vitamin C. Nakon perioda zapostavljenosti, zadnjih je pet godina  provedeno stotinjak istraživanja o zdravstvenim prednostima konzumacije nara, a nedavno je proglašen super junakom među voćkama te se našao u središtu pozornosti zbog svog utjecaja na zdravlje.

Bogatstvo antioksidanata (čak više od brusnice) i povećana konzumacija povezana je sa usporavanjem gubitka hrskavice, povoljnim djelovanjem na prostatu, krvni tlak, dišni sustav, Alzheimer-ovu bolest i starenje, a izraelski znanstvenici kažu da jedna čaša soka od nara dnevno može smanjiti rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

U središu pozornosti su ljekoviti sastojci ploda, soka i u ulju koje se dobiva iz sjemenki – preko 70% svih masnih kiselina čini tzv. konjugirana masna kiselina – punicična kiselina, a ulje sadrži i visoku dozu srodnika vitamina E (-tokoferol). Punicičnoj kiselini je dokazano iznimno protuupalno i antitumorsko djelovanje, jer smanjuje stvaranje protupalnih prostagladnina.

Moj fokus na ovom ulju ipak je na njegovom korištenju u kozmetici – i to isključivo onoj najluksuznijoj, s obzirom na cijenu ulja nara. Indikacije su vrlo jasne: regeneracija i pomlađivanje kože. Ako ste kroz edukaciju koju vam pruža “Anias de Moras” (link na radionicu) naučili raditi kozmetiku za sebe, onda vam sugeriram kupnju biljnog ulja nara kojeg možete dodavati u masnu fazu izrade krema u toploj pripravi ili napraviti hranjivi uljni serum prema vašem tipu kože.

Za razliku od većine ulja nara dostupnog na tržištu, Herbarom nudi certificirani organski uzgojen nar, s pripadajućim potvrdama o kvaliteti. Isključivo kvalitetnim postupkom dobiveno, nerafinirano i hladno prešano, ulje nara zadržava svoja ljekovita i hranjiva svosjtva. S obzirom na sve veću potražnju i uočavanje pozitivnih karakteristika ulja nara, Herbarom je odlučio do daljnjega njegovu cijenu učiniti što pristupačnijom: 20 mL ulja sjemenki nara i 50 mL ulja sjemenki nara.

Oni koji se još nisu educirali u izradi samostalne i neovisne prirodne kozmetike, uz kupnju ulja nara u Herbarom trgovini, od mene mogu naručiti tzv. podlogu za kupljeno ulje nara. O čemu se radi? O 30 mililitarskoj kombinaciji superiornih biljnih ulja koju sam slagao nekoliko mjeseci, tražeći idealni omjer upijanja u kožu, te idealni omjer esencijalnih masnih kiselina, karotenoida, tokoferola i prirodnog izvora vitamina A. Omjere ne mogu otkriti, ali latinski nazivi sastava su: Borago officinalis (ulje bogato gama linolenskom kiselinom, za suhu kožu i intenzivno hranjenje stanica kože); Vaccinium myrtillus (iznimno bogato antioksidansima – kombinacija spojeva tokoferola i tokotrienola, spojeva sličnih vitaminu E, daleko je veća nego u ulju pšeničnih klica za koje se zna da je bogato prirodnim izvorom vitamina E, a to ga čini idealnim u anti-age kozmetici); Daucus carota (dominantna oleinska kiselina i eterično ulje čine ovo ulje idealnim za regeneraciju kože, protuupalno djelovanje i devitaliziranu, zrelu, kožu lica); Rosa rubiginosa (ulje iznimno bogato esencijalnim masnim kiselinama te spojevima karotenoidima, prirodnim i neškodljivim prekursorima vitamina A – ulje koje nosi oznaku “za ljepotu kože”) i Hippophae rhamnoides (vjerojatno najbogatije karotenoidima od svih drugih biljnih ulja i macerata na tržištu, toliko bogato ljekovitim spojevima i toliko intenzivno obojen da se uvijek koristi u kombinaciji s drugim biljnim uljima kada se želi djelovati kroz intenzivnu regeneraciju kože i tretman smanjenja vidljivih bora).

0

*sve četiri slike (klikni za veći prikaz) iz teksta snimljene su 10. listopada u Karlobagu – povodom seminara kojeg sam držao na Prvim Velebitskim Mozaicima 2010.

OO

0

Saša Radulović, aromaterapeut

Share this:

  • Facebook
  • Twitter

Sviđa ti se?

Sviđa mi se
Budi prvi kome se sviđa ovaj post.
ADM

Neven – melem iz vrta

Srijeda, 5. Svibanj 2010. · aniasdemoras

0

Terapijska primjena nevena (Calendula officinalis) potječe iz starog Egipta, odakle se proširila u Europu. Neven je bio poznat u svim antičkim kulturama kao ljekovita biljka za liječenje bolesti kože, probavnih organa, upalnih i infektivnih bolesti, kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, ali i kao začin i čarobna biljka. Ime “calendula” dobiva od latinske imenice “calendae” (prvi dan u mjesecu), a povezuje se s tim što se cvjetovi otvaraju s izlaskom sunca a zatvaraju sa zalaskom. Inače, u narodu je neven poznat kao barometar za kišu: ako su cvjetovi u jutro zatvoreni tada će u toku dana sigurno padati kiša!

0

Botanički opis

Neven (Calendula officinalis, porodica Asteraceae) većinom je jednogodišnja zeljasta biljka, rijetko dvogodišnja. Naraste 30-50 cm u visinu. Ima razgranate, uspravne, dlakave stabljike. Listovi su također dlakavi, duguljasti, donji se postepeno sužuju u kratku okriljenu peteljku, a gornji listovi su sjedeći. Glavica je tamno-žute do narančaste boje, u promjeru 2-5 cm, građena od obodnih jezičastih i središnjih cjevastih cvjetova.

Cvjetovi nevena skupljaju se tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Cijele razvijene cvjetove nevena beremo za vrijeme sunčana vremena, te ih sušimo na toplom i prozračnom mjestu u hladu (radi očuvanja prirodne boje – inače, nevenovi cvjetovi koriste se i kao prirodna boja u prehrambenoj industriji, ili za bojenje kupki). Sušenje mora biti brzo, na temperaturi do 35 stupnjeva. Od osušenih cvjetova odvajaju se latice od čaške te se još dosušuju. Od svježih cvjetova može se napraviti tinktura ili mast. Listovi se beru rjeđe.

Neven, čija je domovina južna Europa, uzgaja se posvuda u umjerenim područjima Europe, u vrtovima, a može se naći i “divlji” uz puteve i plotove. Srodan je s tratinčicom.

0

Ljekoviti sadržaj i farmakološko djelovanje

Kalendulin, karotinoidi, albumin, likopen, flavonoidi, organske kiseline (jabučna, salicilna, palmatinska), voloksantin, citroksantin, rubiksantin, smole, žuto mastilo, šećer, bjelančevine, encimi, guma, fitosterol, kalcij, sumpor, vitamin A-karotenoid, esencijalno ulje koje sadrži seskviterpenske okside. Droga između ostalog sadrži i puno triterpena: amirine, arnidiol, faradiol. Sadrži 2-5 % saponozida.

Neven je, s pravom se može reći, “biljka kože”, jer nema kožne bolesti u kojoj neven ne može pomoći, rabili ga za vanjsku ili unutarnju primjenu i to u liječenju akni, bradavica, cista, čireva, ekcema, psorijaze i seboreje, hemoroida, herpes zostera, fistula, impetiga, kožnih upala, ljuštenja kože, masne kože lica, mastitisa, opeklina, osipa, raznih infekcija kože, urtikarije, rana (gnojnih rana), rana koje teško zarastaju, ugriza i uboda insekata itd. Macerat nevena (dobiven maceriranjem u nekom biljnom ulju, hladno prešanom i nerafiniranom,  poput sezama, bademovog, maslinovog ili makadamijinog ulja) je apsolutno prirodan kozmetik koji štiti i njeguje, kako mladu tako i zrelu kožu. Kožu omekšava, tonizira i vlaži, zbog čega je važan sastojak preparata za njegu kože. Neven u liječenju vanjskih i unutarnjih oboljenja djeluje tako da:

  • pojačava izlučivanje mokraće,
  • pospješuje znojenje,
  • umiruje grčeve (crijeva, želuca i glatkih mišića),
  • uravnotežuje mjesečni ciklus,
  • liječi bolesti živaca,
  • liječi bolesti unutarnjih organa želuca, jetre i žuči (žučne tegobe),
  • kod povreda, upala i infekcija, dekubitusa i modrica,
  • ljekovito djeluje u liječenju bolesti vena,
  • djeluje antikancerozno…

0

Primjena nevena

Za vanjsku uporabu neven koristimo u obliku uljnog macerata (alkoholni macerat se još naziva i tinktura) kod liječenja rana, opeklina i upalnih bolesti kože, ekcema i psorijaze, dekubitusa, modrica, sprečavanja nastanka ožiljaka itd. Uljni macerat nanosi se na kožu lokalno, najmanje dva puta na dan.

Znanstveno je dokazano da terpenski alkoholi i flavonoidi sadržani u nevenu uništavaju različite bakterije, viruse i gljivice, a osim toga sprječavaju upale.

Kod unutarnje primjene neven uzimamo kao infuz (čaj) ili kao tinkturu kod žučnih tegoba, bolnih grčeva, menstrualnih grčeva, čira na želucu ili dvanaesniku, te s ciljem diaforetičnog i diuretičkog djelovanja: alkoholni macerat tj. tinktura uzima se u dozi do 2 g na dan (kao koleretik), a infuz se priprema od 2 g droge na 250 mL vruće vode, nakon čega odstoji 15 minuta i pije se tri puta na dan pola sata prije obroka.

Kod lokalnog ispiranja kože ili za grgljanje mogu se koristiti i veće koncentracije: 4 g droge na 250 mL.

Neven se dobro miješa s ostalim ljekovitim biljem poput maslačka, gospine trave, gaveza, stolisnika i sl. U terapijskim se mješavinama macerat nevena često miješa s maceratom gospine trave (kantariona) s kojim djeluje sinergistički i tvori mješavinu vrlo širokih terapijskih svojstava. U mješavini biljnih ulja macerat nevena dodaje se u količini do 25 %.

0

Kontraindikacije

Kontraindikacija najčešće nema, no moguće su alergije kod osoba alergičnih na ambroziju. Kod trudnica je potreban oprez pri oralnom uzimanju zbog emenagognog djelovanja, te kod estrogen ovisnih tumora (poput nekih tumora dojke i jajnika). Ne koristiti u kombinaciji s barbituratima.

0

CO2 apsolut nevena

Na tržištu se odnedavno može naći NEVEN CO2 koji se razlikuje od klasičnog macerata nevena po procesu dobivanja, koncentraciji i djelovanju.

Dobiva se tako da se biljni materijal prelije s tzv. superkritičnim ugljičnim dioksidom tj. tekućim ugljičnim dioksidom, pod određenim tlakom i temperaturom, pri čemu tekući ugljični dioksid ekstrahira ljekovite komponente.

Tada se takva tekuća masa oslobodi puštanjem ventila i izlaganjem atmosferskom tlaku gdje kompletni ugljični dioksid otpari. Nakon otparavanja ostaje tzv. CO2 apsolut, guste žuto-smeđe, smolaste mase.

Glavna prednost korištenja tekućeg CO2, kao otapala, je što ne zaostaje u biljnom materijalu prilikom ekstrakcije – otapalo potpuno otpari i ostaje samo biljni materijal (za razliku od organskih otapala koja se koriste za proizvodnju nekih drugih apsoluta, primjerice dobro poznatog apsoluta jasmina).

Dobivena masa sadrži izrazito koncentrirane komponente, pa se prilikom kupnje CO2 apsoluta nevena on mora razrijediti: 10 mL nevena CO2 se ugrije u vodenoj kupelji (na otprilike 60°C) te doda u 90 mL biljnog ulja jojobe ili makadamije. Jojobina prednost je što nije kvarljiva i što produžuje trajnost samog nevena (za razliku od klasičnog macerata nevena koji je prilično nestabilan i lako užegne).

Tako dobivenu mješavinu otopljenog nevena CO2 umiješanog u jojobu nazivamo radna smjesa koja je, unatoč razrjeđenju od 10 puta, i dalje jako koncentrirana, stoga je u izradi prirodnih krema, ili uljnih mješavina za njegu ili tretman kože, stavljamo samo 1-2 % na ukupnu masu pripravka koji izrađujemo (npr. 2 mL radne smjese nevena CO2 i 98 mL drugih biljnih ulja).

Radnu smjesu CO2 apsoluta nevena upotrebljavamo za iste indikacije kao i uljni macerat nevena.

0

Saša Radulović, aromaterapeut

0

Share this:

  • Facebook
  • Twitter

Sviđa ti se?

Sviđa mi se
Budi prvi kome se sviđa ovaj post.
ADM

Boražina – u službi protuupalnog djelovanja

Srijeda, 5. Svibanj 2010. · aniasdemoras

0

Boražina, Borago officinalis, (obitelj Boraginaceae) jednogodišnja je biljka visine 15 do 70 cm. Stabljike i listovi prekriveni su bjelkastim dlačicama. Stabljika je mesnata i sočna, a listovi suženi u okriljenu peteljku. Kruna cvjetova nebeski je plava, rjeđe ljubičasta, ponekad i bijela, a latice ušiljene. Biljka je zbog svog nektara omiljena ispaša pčelama, samonikla u Sredozemlju i južnoj Europi, a uzgaja se u cijelom svijetu. Ime roda Borago, izvodi se od arapske riječi buhuray (“otac sirovosti”) , pri čemu se aludira na svojstvo dlakavih listova te biljke.

U Europu su boražinu donijeli Arapi u srednjem vijeku. Boražina se ne uzgaja samo u ljekovite svrhe, već je ona i omiljena biljka u kuhinji (aromatičnog mirisa i okusa koji lagano podsjeća na luk, a nekima i na krastavce, boražina pronalazi svoje mjesto u hladnim napitcima, salatama, jelima od skute, sira i jogurta…).

0

Vrijedni sastojci

U medicini, koja ponovno sve više cijeni i preporučuje boražinu, nekoć se upotrebljavala zelen (herba) dok se danas prednost daje isključivo ulju dobivenom iz sjemenki.

Ulje boražine, dobiveno hladnim tiještenjem sjemenki biljke, bogato je nezasićenim masnim kiselinama, linolenskom (22%) i izrazito vrijednom gama-linolenskom kiselinom, kao i palmitinskom (13%), oleinskom (20%) i linolnom (42%). Nema mirisa.

Boražina je najbolji dostupan izvor gama-linolenske kiseline i ima najveću koncentraciju te kiseline u prirodi, te sadrži dvostruko više nezasićenih masnih kiselina nego poznato ulje noćurka. Boražina je bogata omega-3 masnom kiselinom (linolnom kiselinom) i omega-6 masnom kiselinom (linolenskom kiselinom) koje tijelo ne može samo sintetizirati što znači da je unos ovih kiselina neophodan.

0

Znanstvena istraživanja boražine koja se u medicini upotrebljava već više od 700 godina

Jedna od mnogobrojnih prednosti gama-linolenske kiseline je sprječavanje nastanka upala. U pokusima na životinjama uzimanje ove nezasićene masne kiseline povisilo je sastojak tvari koje zaustavljaju upalu u krvi, a koje potječu iz izmjene masnih tvari. Istodobno je zaustavljena proizvodnja štetnih proizvoda izmjene tvari koji potiču upalu. Na štakorima su zaustavljene akutne i kronične upale, dok su se kod pasa smanjili ekcemi uzimanjem upravo gama-linolenske kiseline.

Također, kliničke su studije u nekoliko ispitivanja na dobrovoljcima pokazale odličnu djelotvornost ulja boražine pri kožnim upalama. U studiji se nedvojbeno moglo dokazati da se uzimanjem ulja boražine zaustavlja proizvodnja određenih tvari koje potiču upale (leukotrien B4 i C4, prostaglandin E).

U više kliničkih studija dokazano je kako je dugoročno liječenje uljem boražine znatno umanjilo simptome reumatoidnog artritisa.

Pacijenti s akutnim problemima disanja koji su uzimali gama-linolensku kiselinu sadržanu u ulju boražine te eikozapentaensku kiselinu (iz ribljeg ulja) trebali su u usporedbi s kontrolnom skupinom kraće vrijeme pomoć pri disanju.

U nekim je zemljama ulje boražine službeno uvršteno kao pomoćno ljekovito sredstvo za neishranjenost. Iz toga slijedi da je ulje boražine vrlo koristan i vrijedan dodatak starijim osobama i djeci u dobi intenzivnog rasta, te u svim kurama oporavka nakon bolesti. Prije par godina u Velikoj Britaniji napravljeno je opsežno istraživanje boražine i gama-linolenske kiseline (sadržane u ulju boražine) za koju su istraživanja dokazala da može uništiti stanice raka mozga i prostate te spriječiti širenje malignih.

U jednom od provedenih ispitivanja žena oboljelih od raka dojke, znanstvenici iz Nottinghama otkrili su da koktel gama-linolenske kiseline i lijeka protiv raka tamoksifena ubrzava oporavak pacijentica. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu International Journal of Cancer. Tijekom istraživanja 38 žena oboljelih od raka dobilo je osam kapsula, gama-linolenske kiseline po 2,8 g na dan, i tamoksifen, a druga je skupina dobila samo tamoksifen. Žene koje su uzimale koktel znatno su se brže oporavile od žena iz druge skupine, što je znanstvenike potaknulo na zaključak da gama-linolenska kiselina može poslužiti u liječenju određenog tipa raka dojke.

0

Primjena

Pored ovih znastvenih istraživanja ulje boražine nalazi svoju primjenu oralnim uzimanjem i kod upale bubrega i mjehura, upale vena, klimakterijskih tegoba i PMS-a, kod profilaksa upale grudi i potrbušnice, kao diuretik, te kao općenito dobro “oružje” u borbi protiv svih upalnih stanja.

Izvana se ulje boražine (koje je potpuno neiritativno) upotrebljava za liječenje rana i ožiljaka, prevenciju ispucalosti kože, kod strija i upaljene kože tj. ekcema, psorijaze i neurodermitisa.

Ulje boražine održava normalnu funkciju kože. Smatra se da ima sposobnost usporavanja procesa stvaranja bora i učvršćivanja, pa je boražina čest sastojak prirodnih krema. Obnavlja, njeguje, umiruje i vlaži suhu i osjetljivu kožu, a pročišćava i tonizira mješovitu i umornu kožu.


Oblici, doziranje i nuspojave

Izvana se upotrebljavaju kreme ili čisto ulje boražine za utrljavanje, a iznutra ulje kao dodatak prehrani. Kod oralne upotrebe s ciljem rješavanja kožnih poremećaja trebalo bi na dan uzimati 0,5 do 3 g ulja (3 x dnevno po jednu malu žličicu tijekom jela), što odgovara količini od 100 do 750 mg gama-linolenske kiseline. Djeca uzimaju do 2 grama ulja. U slučaju reumatoidnog artritisa preporučuje se do 7,2 g ulja (što odgovara količini od 1,4 g gama-linolenske kiseline na dan), naravno uz konzultacije s liječnikom.

Osobe koje uzimaju antikoagulanse (lijekove za sprječavanje zgrušavanja krvi – uzimanjem boražine javlja se mogućnost pojačanog krvarenja) i antikonvulzive (sredstva protiv epilepsije) trebali bi se prije istodobne primjene ulja boražine posavjetovati s liječnikom.

Ulje boražine je sasvim sigurno za vanjsku i unutarnju primjenu, netoksično je i do sada nuspojave nisu zabilježene.

Kao i ulje noćurka boražina je zbog sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina vrlo osjetljiva na utjecaj svjetlosti, topline, vlage i kisika. Zbog toga je nužno skladištenje ulja na suhom, hladnom i tamnom mjestu kako ne bi došlo do procesa oksidacije, odnosno kvarenja ulja.

Ne treba napominjati da je isključivo hladno prešano, nerafinirano i od pouzdanog dobavljača kupljeno ulje terapijske vrijednosti.

0

Saša Radulović, aromaterapeut


Share this:

  • Facebook
  • Twitter

Sviđa ti se?

Sviđa mi se
Budi prvi kome se sviđa ovaj post.
Page 1 of 3 1 2 3 Sljedeće »
  • Budite informirani!





  • Broj posjeta

    • 169,946
  • Anias de Moras

  • Tema: Debut od Luke McDonald
  • Blog pokreće Wordpress.com.
  • Connect with us:
  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Prati

Get every new post delivered to your Inbox.

Powered by WordPress.com